Kent från när det begav sig. Från vänster till höger: Markus Mustonen, Sami Sirviö, Martin Sköld och Jocke Berg. Foto: TT

Unika Kent-materialet: ”Finns inga gränser”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag avslutas Kents avskedsturné. I dag kan SVT Nyheter Sörmland presentera unikt material från Eskilstunabandets drygt 25 år långa karriär.

I en lokal där bandet repeterade in låten Kräm gjorde SVT Nyheter en intervju med Jocke Berg. Året var 1996, och det var långt innan Eskilstunabandet startade en envägskommunikation med svensk media.

Sångaren från Slagsta, Jocke Berg, hade en mittbena som skvallrade om det 90-tal Kent höll på att erövra, och enligt honom fanns en tydlig nyckel för att lyckas med just det.

Musikgruppen Kent lägger ner

– Det viktigaste med Kent är att vi är polare. Fortsätter vi bara vara det finns det inga gränser.

Sågade allt annat

1996 vann också skivan Verkligen, där Kräm är andraspår, en Rockbjörn för Årets svenska skiva. Dessutom toppade de hitlistor i veckor i streck. Och enligt sångaren i bandet hörs det på de första skivorna hur det lite ängsliga gänget från Eskilstuna var på väg uppåt.

– Det hörs, speciellt på Verkligen att den är inspelad i någon sorts delirium. Vi höll precis på att bottna i idéerna att vi är ett band som faktiskt är något och som folk känner till. Samtidigt som man är sjukt kaxig är man sjukt osäker och så fort man får tillfälle sågar man allt annat, säger Jocke Berg i en intervju med SVT 2005.

Skrev på två språk

1997 släppte Kent nästa skiva, Isola. Där såg ambitionerna ut att ha stigit ytterligare några snäpp. Skivan släpptes nämligen både på svenska och engelska.

– Vissa av låtarna hade jag skrivit på engelska. Andra hade jag skrivit en vers på svenska och en på engelska. Det var mycket enklare att översätta till engelska, säger Jocke Berg.

Men det blev inte någon större succé för de engelska versionerna av skivorna. Efter millennieskiftet och skivan Hagnesta Hill, döpt efter Eskilstunastadsdelen, släppte bandet i fortsättningen bara låtar på svenska.

”Är fan ingen klockren hit”

På 2000-talet blev bandmedlemmarna allt mer restriktiva med intervjuer, samtidigt som man fortsatte släppa album. Bland annat Vapen och ammunition, ett album som toppade listorna i Sverige, Norge och Finland.

– Nu är ju den värsta hitskivan, men vi visste inte vad det var för något vi gjort. Och så valde vi låten Dom andra som singel, det är fan ingen klockren hit. Den har ju inte ens en refräng, säger Jocke Berg i intervjun med SVT 2005.

Tar farväl

Sedan dess har Kent släppt ytterligare fyra skivor, den sista i mars 2016, Då som nu för alltid. Och den blir alltså den sista någonsin. På fredag går Kent upp på scenen i Saab Arena i Linköping för den första konserten på avslutningsturnén. I december fullbordar man hösten och karriären på Tele2 Arena i Stockholm. I stort sett är varenda spelning utsåld.

Huruvida det är faktumet att de fortsatt att vara polare som gett dem epitetet ”Sveriges största rockband” är oklart. Säkert är dock att gränserna de stött på har sprängts en efter en.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikgruppen Kent lägger ner

Mer i ämnet