Här är vapnen som den svenske mannen hade i sin väska när han greps på bussen. Foto: Albansk polis

Uppgifter: Vapensmugglande svensk bodde i Oxelösund

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-åring som greps med 19 pistoler i Albanien i måndags har varit placerad på ett HVB-hem i Oxelösund, skriver tidningen Södermanlands Nyheter.

Tidningen citerar albanska medier som publicerat namn på svensken. Enligt uppgifterna till sn.se kommer han från Östergötland, men har varit placerad på ett HVB-hem i Oxelösund.

21-åringen greps på en buss med destination Tyskland efter att en sökhund lokaliserat vapnen, som var gömda bland kläderna i hans väska. Svenska UD känner till att svensken anhållits.

– Ambassaden i Tirana följer ärendet, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s pressjänst, till SVT.

”Jag gjorde det för pengar”

Själv hävdar 21-åringen att han smugglade vapnen i syfte att bekosta sina studier, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Jag skulle bara ta dem till Sverige. Jag gjorde det för pengar, jag var arbetslös. Jag ville studera men hade inga pengar, så jag gick med på att göra det, sade 21-åringen i albansk domstol på torsdagen.

Riskerar minst sju års fängelse

Mannen säger sig ha flugit från Sverige till Turkiet och sedan till Kosovo, där han fick tag i pistolerna. Enligt albanska medier säger han sig inte känna till varken säljarens eller de svenska köparnas identitet.

Han står åtalad för internationell vapensmuggling och riskerar 7 till 15 års fängelse.

21-åringen är tidigare dömd vid Nyköpings tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för bland annat bedrägeri, skadegörelse och narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.