Flera polispatruller, ambulans och räddningstjänst ryckte i natt ut till stadsdelen Brandkärr i Nyköping. Polisen rubricerar händelsen som ”våldsamt upplopp” men har ännu ingen misstänkt. Foto: Pontus Stenberg

Nytt upplopp i Brandkärr under helgen

Uppdaterad
Publicerad
Strax efter midnatt kallades polisen till stadsdelen Brandkärr i Nyköping. De möttes av ett 15-tal unga vuxna som kastade föremål mot både byggnader och polisens bilar. Polisen lyckades inte gripa någon och söker nu efter de inblandade personerna.

Enligt polisen har det varit oroligt i stadsdelen under sommaren. Strax efter midnatt natten till lördag fick polisen ett samtal om pågående skadegörelse vid Brandkärrsskolan.

Kastade föremål mot polisbilar

När polisen kom dit med flera patruller möttes de av ett 15-tal unga vuxna i 15-20-årsåldern, enligt polisens vakthavande befäl Mikael Ehne.

– De uppträdde ordningsstörande och kastade föremål mot byggnader och våra fordon, säger han.

En ruta gick sönder på en polisbil och även på skolbyggnaden, men inga personer kom till skada. Polisen rubricerar därför händelsen som ”våldsamt upplopp”.

Tände eld på bildäck

Någon hade även tänt eld på två bildäck, som låg på en cykelbana i närheten av skolan, men enligt polisens vakthavande befäl fanns ingen risk för att elden skulle spridas.

Förutom flera polispatruller var därför även räddningstjänsten och ambulans på platsen. Polisen hade även med sig hundpatruller.

Vädjade på facebook

Enligt Mikael Ehne har det varit oroligt i området under sommaren. En liknande händelse inträffade för en vecka sedan, vilket SVT Sörmland har rapporterat om.

I tisdags skrev Polisen i Nyköping om det här i ett inlägg på facebook: ”Vid ingripande under förra veckan har stenkastning förekommit vid upprepade tillfällen mot polis och väktare.”

I inlägget vädjar poliserna om att slippa få stenar kastade mot sig. ”Vi blåljuspersonal är människor och vill precis som andra komma hem efter arbetspasset.”

Ingen gripen

Även om polisen inte lyckades gripa någon eller identifiera någon av de inblandade så tror vakthavande befäl Mikael Ehne att man kommer att få fram vilka som har varit inblandade.

– De som jobbar i lokalpolisområdet borde ha koll på vilka individer som vi skulle kunna kalla till förhör. Vi har också en hel del bevismaterial i form av bildbevis, säger Mikael Ehne.

Söker vittnen och uppgifter

Han säger att polisen ändå är intresserade av att komma i kontakt med personer som har gjort iakttagelser under natten.

– Vi pratar även gärna med personer som varit inblandade i händelsen, som känner att de vill berätta, säger Mikael Ehne.

Om du har uppgifter kring händelsen kan du kontakta polisen på 11414.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer