Malin Diaz i Eskilstuna United ser ut att få en helt ny publik när damallsvenska matcher ska sändas i Mellanöstern i höst. Foto: TT

Upplösningen av Damallsvenskan sänds i Mellanöstern

Uppdaterad
Publicerad

Den spännande upplösningen av Damallsvenskan ser ut att nå en ny publik i år. Åtta matcher kommer nämligen visas i Mellanöstern via en stor streamingtjänst.

– Vi vill visa vad kvinnor kan uppnå inom idrott, säger Linda Wijkström, generalsekreterare på intresseorganisationen Elitfotboll dam.

Under våren har ingen svensk tv-kanal visat damallsvenskan. Elitfotboll dam har i stället själv sänt matcherna genom payperview via sin egen streamingtjänst damallsvenskan.tv.

Populärt i Israel

– Vi startade den för två år sedan och vi har en del kunder i bland annat Israel. Landet ligger på fjärde plats när vi rankar var våra tittare kommer från, säger Linda Wijkström.

I och med statistiken ville intresseorganisationen se över om man kunde sända fler matcher i Mellanöstern. Då tog företaget företaget Mavshack, en i Mellanöstern etablerad streamingtjänst med miljonpublik, kontakt med Elitfotboll dam.

”En av världens bästa ligor”

Nu har man tecknat ett avtal med Mavshack om att sända initialt åtta matcher i framför allt Förenade arabemiraten och Kuwait.

– Damallsvenskan är en av världens bästa ligor och fotboll är en av de mest populära sporterna i Mellanöstern så det ska bli spännande att se hur damallsvenskan tas emot av kunderna. Att verka för att damidrott ska vara tillgänglig i en region där damidrott inte ses som lika självklar som i Sverige, känns mycket roligt, säger Tommy Carlstedt, vd i Mavshack, i ett pressmeddelande.

Även SVT sänder matcher

Elitfotboll dam ser inte det hela som någon inkomstkälla.

– Vi vill snarare visa vad kvinnor kan uppnå inom idrott och lyfta fram flick- och damidrott i det här området, säger Linda Wijkström.

I september visas den första av åtta matcher i Mellanöstern. SVT visar också åtta matcher i höst, men om det blir samma matcher är fortfarande inte klart. Vilka lag man kommer visa är inte heller spikat ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.