Utbildning ställs in trots brist

Uppdaterad
Publicerad

Mälardalens högskola har ändrat sina rutiner för antagningen till programmen för specialistsjuksköterskor. Men än så länge har det inte resulterat i fler sökande. Nu pausas programmet för distriktssjuksköterskor.

– Det är en knepig situation. Det är stor brist både nationellt och regionalt, men det är för få sökande, säger utbildningschef Agneta Brav.

Det råder stor brist på specialistsjuksköterskor. För att få fler att utbilda sig har Mälardalens högskola gjort flera förändringar. Bland annat har man tidigarelagt antagningen så att de sökande får besked på våren, i stället för att som tidigare behöva vänta till sommaren.

Vet inte förrän till hösten

Hittills har det inte givit några flera sökande, men från högskolans håll hoppas man ändå att det ska få en positiv effekt då de sökande har större möjlighet att få tjänstledigt med ett tidigare besked.

– Vi hoppas att de som sökt kommer till uppropet i större utsträckning än tidigare, men det vet vi först då, säger Agneta Brav.

För få sökande

De flesta programmen ser ut att kunna fylla sina platser, men ett av dem, utbildningen till distriktssjuksköterska, ställs in för att det är för få sökande. Det trots att bristen på distriktssjuksköterskor är stor.

– Förhoppningen är att vi tar upp det igen nästa år, så det är pausat, inte nedlagt, säger Agneta Brav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.