Gunnel Eriksson och Ellen Magnusson är två av socialsekreterarna som anslutit till protesterna mot försäljning av allmännyttans lägenheter. Foto: Albin Aghamn

Utförsäljning av bostäder upprör socialarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolagets planer på att sälja 577 lägenheter har väckt känslor i Eskilstuna. En grupp socialarbetare har anslutit till protesterna och menar att bostadspolitiken i kommunen riskerar att skapa sociala problem.

– Det är en kortsiktig lösning, säger socialsekreteraren Ellen Magnusson.

428 lägenheter i Viptorp, 18 lägenheter i Torshälla, 131 lägenheter i Skogsängen och Odlarskolan ska säljas och ge 300 miljoner kronor till välfärdsinvesteringar.

Hyresgästföreningen, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, med flera, vänder sig mot planerna och har den senaste tiden fått uppbackning av en grupp socialsekreterare från stadens socialtjänst. De tror att politiken som nu förs i kommunen riskerar att göra människor bostadslösa och ser ett scenario där fler personer får sociala problem.

Högre krav

Med start vid årsskiftet kommer det dessutom att ställas högre inkomstkrav på den som söker en lägenhet i Skiftinge, Lagersberg eller Fröslunda, som ett sätt att minska segregationen i de tre områdena, som pekas ut som utsatta.

Men den mångåriga socialsekreteraren Gunnel Eriksson tycker att det är fel väg att gå och hon menar att situationen för kommuninvånarna som är mest utsatta blir allt tuffare.

– Jag ser ett vi och dem-tänkande i kommunen i dag och blir orolig. Den som inte har fått lägenhet tidigare lär inte få det nu, säger hon.

”Viktigt med fler aktörer”

Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet styr Eskilstuna och kommunalrådet Jari Puustinen (M) pekar hellre på att det kommunala fastighetsbolaget bygger nya lägenheter.

– Visst, det skiljer i pris mellan en lägenhet som är byggd på 60-talet och en som är nyproducerad, men det innebär inte per automatik att det blir svårare att få tag på en lägenhet, det är snarare tvärtom, säger han och fortsätter:

– Det är jätteviktigt att Eskilstuna får fler aktörer som är med och utvecklar bostadsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.