Armen Nabatuan är en av akademikerna som varit en del i projektet. Foto: SVT

Utländska akademiker får jobb via nytt projekt

Publicerad

Drygt hälften av Sveriges arbetslösa akademiker är utrikesfödda, trots att de bara motsvara 16 procent av Sveriges akademiker. Det ville man ändra på i Strängnäs.

Faramceuten Armen Nabatuan flydde tillsammans med sin syster från kriget i Syrien för drygt två år sen. Då trodde han att han snabbt skulle komma ut på arbetsmarknaden.

– Det går inte fort, det tar mig tre år av svenskastudier, kompletterande farmaceutututbildning och praktik, innan jag kan börja jobba, säger Armen Nabatuan.

Kommer att få jobb

Armen gör sin praktik på ett apotek, och där tror handledaren inte att det blir några problem för Armen att få jobb när han fått sin legitimation.

– De som jag har handlett tidigare har inte haft några problem, ibland har de haft jobb redan innan praktiken är slut, berättar praktikhandledare Erik Andersson.

– Det finns en svenskt talesätt ”man ska inte slänga yxan i sjön” – man ska inte ge upp. Vi ska inte ge upp, avslutar Armen Nabatuan med ett leende.

Projektet ”New Bright Future” startades av arbetsförmedlingen och Business Park i Strängnäs och har finansierats av Samordningsförbundet.

Inget projekt i vår trots framgång

Konceptet har byggt på studier och praktik, men trots att projektledningen ser projektet som lyckat då 5 av 14 deltagare fått eller blivit lovade jobb, blir det ingen fortsättning under våren.

– Vi ska skruva lite på konceptet under våren, framförallt kopplingen mellan företag och de nyanlända, men förhoppningvis kan vi köra igång igen nästa höst men det bygger ju på att vi har finansiering, säger Benny Berglöw på arbetsförmedlingen i Strängnäs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.