Länets organisationer samlade på Sörmlandsdagen. Foto: Per Karlsson/SVT

Utmaningar i fokus på Sörmlandsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Idag samlas några av länets organisationer för en heldag i Strängnäs där Sörmlands framtid diskuteras. Den så kallade Sörmlandsdagen arrangeras för tredje året i rad och är ett initiativ från landshövdingen Liselott Hagberg.

– Vårt län har mycket att erbjuda men också flera utmaningar som vi behöver uppmärksamma, säger landshövdingen.

Sörmland hamnar ofta i botten i statistiken när det gäller bland annat hälsa, utbildning och sysselsättning.

Det kan van inte vara så bra förutsättningar för Sörmlands framtid och innovationer?

– Man kan se det som en bra språngbräda att komma uppåt, och det finns många bra innovatörer och entreprenörer i Sörmland, som dagens pristagare till exempel, säger Liselott Hagberg, landshövding.

– Det kan i varje fall inte bli sämre, säger Viking Jonsson på regionförbundet Sörmland.

På Sörmlandsdagen delas även flera av länets tyngre priser ut till personer och organisationer som gjort det lilla extra för länets utveckling. Årets pristagare i kategorin ”Framtidens inovatörer” är Daniela Lundin Hatje och Josefin Andersson. De har skrivit en bok för nyanlända barn och vuxna som hjälp att lära känna det svenska samhället.

– Vi vill se ett mer inkluderande Sörmland i framtiden, säger de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.