Hör antikvarien Susanna Pousette Blomé berätta om utställningen ”Eskilstuna för 100 år sen” och tidens nya kvinnoideal. Foto: SVT

100 år sedan kvinnor fick rösträtt – firas med ny utställning i Eskilstuna

Publicerad

Dryga halvåret försenat öppnar Eskilstuna stadsmuseum utställningen som låter besökarna ta del av hur det var att leva i Eskilstuna för 100 år sedan. I utställningslokalerna visas filmer, bilder, kläder och skyltar från mellankrigstiden – och även om tidens män är närvarande är det stadens kvinnor som getts mest utrymme.

– Det här är en liten tur genom den här platsen för 100 år sedan. Vi har inspirerats av tidens filmestetik – så det är både mycket svartvitt men också glam och glitter. Och så är det lite brutala vändningar, det var ju inte bara en glamourös tid, berättar antikvarien Susanna Pousette Blomé.

Kvinnan som norm

1921 var året då svenska kvinnor fick rösta, och röstas in i riksdagen, för första gången. Utställningens kvinnofokus har delvis motiverats av jubileumsåret, men också av en vilja att ”vända på steken”, berättar Susanna Pousette Blomé.

– Vanligtvis när man gör en utställning och vill lyfta fram kvinnor får kvinnorna ett hörn, och man lyfter kanske fram en kvinna som ”var helt fantastisk” – men sedan handlar resten av utställningen indirekt om män. Här har vi vänt på det, och gett männen en tydlig plats medan kvinnorna är mer indirekt närvande.

Invigs på söndag

Utställningen invigs på söndag, som också är den exakta 100-årsdagen för det första kvinnliga valdeltagandet i Sverige. Då kan besökare bland annat prova på 20-talsdans och få en guidad ångbåtstur med stadsantikvarien Anna Götzlinger.

Se delar av utställningen och hör Susanna Pousette Blomé berätta om Eskilstunas omvandlande 1920-tal i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.