I sommar kan Katrineholmsbor kolla in en utställning med bilder på olika rockband och artister som spelade i staden under 80-talet. Foto: SVT

Utställning visar en annan sida av Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

80-talets Katrineholm var en av de stora städerna i Sverige när det kom till livespelningar. Fotografen Lasse Johansson delar nu med sig av bilder från eran i en utställning som han valt att kalla för Rockholm.

På Katrineholms bibliotek kan man under sommaren titta på en fotoutställning med bilder på flera av Sveriges största artister. Rockholm heter utställningen och är en samling av fotografen Lasse Johanssons bilder från 70 och 80-talet, som nu digitaliserats.

– Det är mycket jobb. Men det är också väldigt kul och jag har fått jättebra respons, säger Johansson.

I höst släpps en bok med samma namn som utställningen. Tanken är att det som visas på biblioteket i sommar bara är ett smakprov av vad som komma skall.

Stockholm, Göteborg och Rockholm

Namnet grundar sig i att stan kallades just för Rockholm under 80-talet då flera stora rockband och artister uppträdde i Katrineholm. Staden låg bra till mellan Stockholm och Göteborg och blev ett naturligt stopp för många tågturnerande artister.

– Det var spelningar minst en gång i veckan. Det var dessutom stora band och mycket rock. Ebba Grön, Gyllene Tider och Freestyle var ju där, säger Johansson.

Är det något band som du tog bild av som du minns extra mycket?

– Ebba Grön, Dag Vag och Sniff 'n' the Tears var ju väldigt speciella.

Varför var de speciella?

– Nä det var ju bra band. Band jag gillar liksom, skrattar Lasse Johansson.

Här ser du hela reportaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.