Anmälningarna om hatbrott på sociala medier ökar, enligt kammaråklagare Michael Forsberg. Foto: Robin Persson/SVT

Man i Nyköping får böta efter kommentarer om muslimer

Uppdaterad
Publicerad

En man i Nyköpings kommun skrev ett inlägg på Facebook om att han ville ”skicka tillbaka alla muslimer till ursprungslandet”. Han kallade också muslimer för ”socialbidragsparasiter”. Nu får han betala 7 500 kronor i dagsböter.

Inlägget spreds till flera personer förra våren. Ett strafföreläggande har nu utfärdats, där mannen ska betala 7 500 kronor i dagsböter för hets mot folkgrupp.

Enligt kammaråklagare Michael Forsberg ses brottet som ringa, då det handlat om enstaka yttranden på sociala medier.

Om mannen från Nyköpings kommun inte godkänner strafföreläggandet går fallet till domstol.

”Sveper över nätet”

Michael Forsberg menar att hatbrott på sociala medier har blivit allt vanligare den senaste tiden.

– Det finns en del engagerade människor som arbetar anonymt. De sveper över nätet för att lägga upp sådana här inlägg och då droppar det in anmälningar om hatbrott i en tät följd. De upptar mycket av både åklagares och polisens tid, säger han.

Svårbevisade brott

Brotten är även svåra att bevisa.

– De kan invända att kontona är kapade. Vi måste först hämta in information från Facebook och det kan vi bara göra under en begränsad tid. Och även om vi sedan lyckas spåra användaren till en dator kan vi aldrig bevisa vem som sitter bakom den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.