Mer vab i corona-tider. SVT pratade med tre mammor från Eskilstuna för att höra deras tankar om läget. Foto: SVT

Mammorna om vab-läget: ”Är hemma vid minsta lilla symptom”

Publicerad

På bara några dagar har ansökningar om tillfällig föräldrapenning för vård av barn, eller så kallad vab, skjutit i höjden.

Vecka 34 ansökte 1 135 personer om vab i Sörmland. Veckan därpå låg siffran på 2 0 21 ansökningar för att sedan klättra upp till 3 237 under förra veckan.

I riket ökade antalet vab-ansökningar med drygt 70 procent på en vecka. I Sörmland var ökningen mellan veckorna 35 och 36 ”bara” på drygt 60 procent. Samma höga ökning syns också om man jämför antalet vab-ansökningar i Sörmland under vecka 36 med samma period förra året: en ökning med över 60 procent.

– Försiktighetsnivån i samhället har blivit större. Förut hände det att föräldrar skickade sina barn till skolan sjuka, men den toleransnivån finns inte nu under pandemin, har Försäkringskassans Niklas Löfgren sagt till SVT Nyheter.

I klippet ovan hör du hur tre mammor från Eskilstuna ser på antalet vab-dagar under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.