Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Personer med hemtjänst och hemsjukvård kan nu boka tid för vaccin mot covid-19 via 1177.se. Har de inte något bank-ID kan de få hjälp via hemtjänsten, det berättar Sofia Stenlund Wretling som är chef på utvecklingsenheten i Region Sörmland. Foto: Johan Nilsson, TT / Otilia Bogen, SVT

Vaccinbokningen har öppnat för personer med hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlänningar som har hemtjänst eller hemsjukvård kan nu boka tid via 1177.se för att få sitt vaccin mot covid-19, det meddelar Region Sörmland. Personer som saknar bank-ID kan boka tid via sin hemtjänst eller en blankett som postas in.

Fas ett av vaccinationen mot covid-19 inleddes den 27 december i Sörmland, och de första som fick sprutan var personer på äldreboenden. Sedan dess har drygt 4 000 personer fått vaccin – både äldre samt personal som arbetar med äldre.

Andra delen av fas ett inleds nästa vecka, vecka 3, och då är det personer med hemtjänst och hemsjukvård som ska vaccineras. Och från och med nu kan dessa personer själva boka tid via 1177.se. Vaccinationen kommer i första hand att äga rum på en vårdcentral. Om de saknar bank-ID finns det andra vägar.

– Vi försöker fånga upp alla, säger Sofia Stenlund Wretling, chef på utvecklingsenheten i Region Sörmland.

I klippet ovan berättar hon mer om hur vaccinationen går till i resten av fas ett, och hur prognosen för fas två ser ut.

Ytterligare en sorts vaccin

I nuläget får Sörmland ungefär 3 000 vaccindoser från Pfizer varje vecka. Nästa vecka kommer också de första doserna av det nya vaccinet från läkemedelsföretaget Moderna, men det rör sig om en mindre mängd.

Hör Sofia Stenlund Wretling berätta mer om det här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Första leveranserna av Modernas vaccin kommer till Sörmland vecka 3 Foto: TT

Så bokar du tid via nätet:

Visa

Gå till 1177.se och välj den vårdcentral du önskar vaccinera dig på under ”Hitta vård”. Under e-tjänsterna, välj ”Boka tid för vaccination mot covid-19”. Logga in med BankID eller Freja eID och följ instruktionerna.

Regionen kommer också skicka ut blanketter via post och information via hemtjänsten, som sedan leder till att vårdcentralen skickar en kallelse med post eller ringer upp.

Källa: Region Sörmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet