Besök Margaretha och Leif Mobys poplära bergsträdgård på 50 sekunder. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Titta in i trädgården med besökare från hela världen

Publicerad

I Sörmland har nio trädgårdar öppnat upp för allmänt beskådande. En av dem är bergsträdgården i Flen, som ägs av paret Margaretha och Leif Moby.

Blommor och växter från flera delar av världen finns att beskåda i paret Mobys bergsträdgård i Orrhammar. Intresset för trädgårdar började för flera år sedan när deras barn flyttade ut.

– Då var det bara en gräsmatta här, säger Leif Moby.

Inspireras av andra

Paret har åkt flera vändor ner genom Europa för att hämta hem olika växter, men även för att titta på andra entusiasters trädgårdar för inspiration.

– Vi har varit i kinesiska och japanska trädgårdar på besök. Nu senast var vi i Prag på en konferens, säger Margaretha Moby.

Bergsträdgården sluttar vackert. Foto: Björn Gustavsson/SVT

Många besökare

Deras egen trädgård får också många besökare under sommaren. Upp till 500 trädgårdsintresserade besöker dem varje år. Inte bara från Sverige utan också Danmark, Tyskland och Holland.

– Det är ganska vanligt att folk åker runt, och de flesta är trädgårdsintresserade. Vi har haft busslaster som kommit från utlandet, och de besöker även fler trädgårdar runtom i Sörmland och Sverige, säger Leif Moby.

En del besökare återkommer flera gånger. Foto: Björn Gustavsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Besök Margaretha och Leif Mobys poplära bergsträdgård på 50 sekunder. Foto: SVT
Träd, trädgård och blommor.
Bergsträdgård i Orrhammar Foto: Björn Gustavsson/SVT
Rosa blomma, Vallmo
En del besökare återkommer flera gånger. Foto: Björn Gustavsson/SVT