Vad kan det bero på att smittspridningen i länet minskat? Hör Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, svara på frågan.

”Vad sörmlänningarna än har gjort har det varit bra”

Publicerad

Under de senaste tre veckorna har smittspridningen i Sörmland minskat och antalet nya fall har halverats från vecka 1 jämfört med förra veckan. Men ännu är det inte dags att slappna av.

– Det är inte över, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland.

Förra veckan bekräftades 416 ny fall av covid-19, enligt färska siffror från Region Sörmland. Veckan innan dess bekräftades 505 fall och veckan innan det 840. Men trots att det är en klar minskning är det viktigt att sörmlänningarna fortsätter att följa rekommendationerna så att inte smittan tar fart igen, menar Signar Mäkitalo.

– Nu öppnar man upp lite grann igen, nu ska man börja med gymnastik inomhus, till exempel. Allt sådant är ju bra för människor. Men det som är bra för människor är också bra för virus.

Är det inte farligt då att man öppnar upp?

– Jag tycker det är viktigt att säga så här: nu öppnar vi för åtgärder så att folk ska må bättre och ska röra på sig. Varje sådan öppning innebär en ökad risk för smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.