Följ med till Horsvik – en skärgårdsmiljö som stått orörd sedan 1950-talet. Foto: SVT

Välbevarad skärgårdspärla nu öppen för alla utanför Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan köpte Nyköpings kommun marken av företaget Studsvik. Nu har området rustats upp och är redo för att ta emot besökare.

Tanken är att den gamla gården vid kusten ska vara öppen för alla Nyköpingsbor som vill komma ut i naturen och få en smak av den kustnära jordbruksmiljön.

Parkering byggs i höst

Horsvik ligger precis i närheten av Studsvik, en knapp halvtimme efter väg 219 nordöst om Nyköping.

– I början nu ber vi besökarna att ta bussen hit, men från och med i höst kommer det att finnas en gästparkering, säger kommunekologen Stefan Andersson.

Får och kor i hagarna

Nyköpings kommun har sedan inköpet satsat pengar på att bland annat reparera taken på husen och förbättra djurhållningen genom att bygga nya stängsel på området. Får och kor strövar i hagarna.

– Det varit kontinuerligt bete här i många år men de senaste åren har det inte varit optimalt ur naturvårdssynpunkt, säger Stefan Andersson.

I klippet får du lära dig mer om den vackra skärgårdsmiljön i Horsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.