Eleven har flera gånger fått våldsamma utbrott och attackerat lärare.

Våldsam elev får lärare att sjukskriva sig

Publicerad

Lärarförbundet har anmält Eskilstuna kommun till arbetsmiljöverket. Anledningen är att en elev på lågstadiet upplevs som så våldsam att lärarnas arbetsmiljö förstörs.

– Vi ser inte att man gjort tillräckligt mycket för att säkerställa arbetsmiljön både för eleven och personalen, som daglien nästan blivit slagna, rivna, bitna och fått grejer kastade på sig, säger Pekka Hyttinen, huvudskyddsombud för lärarförbundet i Eskilstuna.

Extrainsatser har inte fungerat

Situationen med eleven har pågått under längre tid och flertalet insatser har satts in från skolan, bland annat erxtrapersonal. Men från Lärarförbundets sida tycker man inte att det räcker.

– Vi har tagit kontakt med grundskolan och skolledningen tidigare, men inte riktigt fått de svar vi velat, därför har vi valt att gå vidare till arbetsmiljöverket, säger förbundet ordförande i Eskilstuna, Cecilia Rahbek Nöhr.

Problemen med eleven, som är utåtagerande, aggressiv och stundtals våldsam mot personal, har enligt Lärarförbundet fått lärare att sjukskriva sig.

Utbilda all personal

Från kommunens sida beklagar man att situationen urartat.

– Det är allvarligt, vi jobbar intensivt med att komma tillrätta med den här typen av problematik. I det här specifika fallet har vi förstärkt perosnalgruppen. Men vi har också startat utbildning för all grundskolepersonal i hur man kan hantera sådant här, säger Johan Lindeberg, tillförordnad skolchef i Eskilstuna.

Men i det här fallet handlar det om en enskild elev, som dessutom är ung, ska inte kommunen kunna hantera det utan att lärare upplever att de inte vill gå till jobbet på grund av våld?

– Självklart ska vi det, men vi måste vara där för den här eleven varje dag. Vi måste ordna utbildning och vi behöver ha personal som jobbar med den här eleven. Och kommer  vi inte till rätta med de våldsamma situationer som uppstår då så blir vår personal utsatt, det är det vi försöker jobba långsiktigt med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer