Enligt polisen sker överfallen oftast sena kvällar och nätter och det är oftast ensamma personer som blir utsatta i Eskilstuna. Foto: Hasse Holmberg/TT

Våldsamma rånöverfall i Eskilstuna: ”Gå inte ensam hem från krogen”

Publicerad

Ett stort antal rånöverfall har skett i Eskilstuna den senaste tiden – så många att polisen nu manar till försiktighet hos allmänheten.

Det har skett många överfall i Eskilstuna den senaste tiden, vilket Eskilstuna-Kuriren var först med att berätta.

– När det gäller fullbordade rån handlar det om drygt ett tiotal som vi känner till, säger Lars Franzell, chef för polisens grova brottsrotel i Eskilstuna.

Lars Franzell menar att det skett flera våldsamma rån i Eskilstuna den senaste tiden.

Enligt Lennart Vestergren på Eskilstunapolisen kan man se en ökning av de våldsamma överfallen under det senaste året.

”Bra att vara ett sällskap”

De flesta av händelserna följer ett liknande brottsmodus. Överfallen sker oftast sena kvällar och nätter och det är oftast ensamma personer som blir utsatta, inte sällan också alkoholpåverkade. De avtvingas sina värdesaker, ofta med hot och våld.

Och nu vill polisen uppmana allmänheten att vara försiktig.

– Om man är ute och rör sig under sena kvällar eller nattetid, så ska man vara uppmärksam och tänka på att det är bra att vara ett sällskap, säger Lennart Vestergren.

”Vi har några namn”

De flesta överfallen har hittills skett söder om centrala Eskilstuna.

Polisen har också fått in liknande signalement från olika överfall. Det handlar om unga män, runt 20 år och uppåt. Ibland har det varit gäng på 4-5 personer, och ibland har det varit ensamma gärningsmän.

Polisen arbetar nu med att försöka klara upp överfallen.

– Vi får bland annat in tips från underrättelsetjänsten. I en del fall har vi några namn. Men problemet är att vi ofta behöver ta dem på bar gärning. Det är ofta ett hastigt förlopp och det är inte så lätt för målsägaren att peka ut någon, säger Lennart Vestergren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet