Bland äldre över 70 år i Sörmland som har konstaterats smittade av covid-19 har 25 procent bott på äldreboende. Foto: TT/Christine Olsson

Var fjärde coronasmittad 70-plussare bodde på äldreboende

Publicerad

Var fjärde av de äldre i Sörmland som bekräftats coronasmittade bodde vid testtillfället på äldreboende. Det visar nya siffror över hur pandemin slagit mot 70-plussarna i länet.

723 personer i den gruppen har bekräftats smittade av covid-19 från starten av pandemin och fram till den 9 november, enligt uppgifter från Socialstyrelsen som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Av dem bodde 170 på ett särskilt boende, vilket är 25 procent. I hela landet bodde 33 procent av smittade 70-plussare på äldreboenden när de testades.

Varierar mellan regionerna

Högst var andelen i Västmanland, Halland, Stockholm och Västernorrland, med siffror runt 40 procent.

Totalt i hela landet har över 21 000 personer över 70 år bekräftats smittade av covid-19. Hälften av dessa finns i Stockholm och Västra Götaland.

Enligt Region Sörmland har totalt 216 personer över 70 år i Sörmland avlidit med bekräftad covid-19 fram till och med vecka 46.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet