Varannan utländsk turist uteblev i Sörmland under våren och sommaren. Men jämfört med övriga län i landet har Sörmland klarat sig bra. Foto: STUA / Johan Nilsson/TT

Mindre tapp av utländska turister i Sörmland än övriga landet

Uppdaterad
Publicerad

Strax över varannan utlandsturist uteblev i Sörmland sedan i mars jämfört med förra året. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån som har sammaställts av Stockholms handelskammare. Men Sörmland har ändå klarat sig relativt väl jämfört med andra län – där tappet stiger upp mot 90 procent.

Tillsammans med Kronobergs län har Sörmland tappat minst andel av de utländska besökarna.

– Det är främst hotellövernattningarna som bidrar till det stora tappet. Men historiskt sett har det varit många utländska turister som kommer till Sörmland med sina husbilar eller husvagnar och bor över på campingar. Då har folk kunnat hålla sig till sig själva, vilket kan bidra till en trygghetskänsla och att folk vågar sig hit, menar Torbjörn Kock, processledare på Sörmlands turistutveckling (Stua).

Coronaviruset i Sörmland

Lättade tyska restriktioner

Samtidigt finns det flera andra faktorer som bidrar till att Sörmland har klarat sig bättre jämfört med andra län. I Stockholm och Uppsala försvann nio av tio utländska gästnätter.

– Tyskland lättade sina reserestriktioner i juni och då såg vi att fler tyskar kom hit. Då är det främst den sörmländska naturen, slotten och herresätena som lockar, säger han och fortsätter:

– Sedan har Sörmland också på sistone sett en nedåtgående trend vad gäller coronasmittan. Jag tror att folk har valt resmål efter var pandemin har varit utbredd eller ej.

”Går inte att ta igen tappet”

Under våren och sommaren har Stua varit i kontakt med flera lokala företagare, och indikationen från dem är att det har skett en ökning i antalet bokningar under juli, och att det förskjuts in i augusti eftersom folk har semester under den här perioden.

– Men tappet går inte att ta igen helt. Men det ser definitivt bättre ut för juli och augusti än vad vi tidigare befarat. Men det vet vi med säkerhet längre fram, när vi får dem siffrorna, säger Torbjörn Kock.

Så mycket har det tappats i varje län:

Stockholms län: -89 procent

Uppsala län: -88 procent

Jämtlands län: -88 procent

Norrbottens län: -84 procent

Örebro län: -84 procent

Västernorrlands län: -79 procent

Skåne län: -79 procent

Västerbottens län: -79 procent

Östergötlands län: -78 procent

Dalarnas län: -77 procent

Västra Götalands län: -77 procent

Västmanlands län: -76 procent

Gotlands län: -74 procent

Kalmar län: -71 procent

Gävleborgs län: -66 procent

Hallands län: -65 procent

Blekinge län: -63 procent

Värmlands län: -62 procent

Jönköpings län: -58 procent

Södermanlands län: -56 procent

Kronobergs län: -50 procent

Rikssnittet: -54 procent

Källa: Stockholms handelskammare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet