Magnus Johansson är sjukvårdsledare i Region Sörmland. Hör honom berätta om smittan på sjukhusen. Foto: Maria Lapenkova

73 sjukhusanställda i Region Sörmland testade positivt för corona

Publicerad

Vårdpersonal med symptom som arbetar på sjukhusen i Sörmland testas kontinuerligt för covid-19. Av de 394 personer som testats har 73 personer uppvisat positivt resultat.

– Vi vet inte om det smittats när de arbetat eller på annat sätt, säger Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare.

Det är respektive avdelningschef som fattar beslut om en enskild anställd ska testas för den nya coronasmittan och det är bara personal som uppvisar symptom på förkylning eller andra luftvägssymptom som testas.

Från den 26 mars fram till den 5 april hade 394 anställda på Nyköpings lasarett, Kullbergska sjukhuset och Mälarsjukhuset i Eskilstuna testats och 73 personer, eller 18 procent, visade positiva resultat.

Coronaviruset i Sörmland

Provtar för att utesluta smitta

Region Sörmland går inte ut med hur många som smittats på respektive sjukhus. De berättar inte heller vilka befattningar den smittade personalen haft eller vilka avdelningar de arbetat på. Men det är personal i ”patientnära” arbete på sjukhus och inom ambulanssjukvård som provtas.

Provtagningen görs för att man ska kunna utesluta covid-19-infektion så att en anställd ska kunna återgå i arbete trots lindriga luftvägssymptom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet