Vårdcentral måste ta emot nya patienter

Uppdaterad
Publicerad

Stadsfjärdens vårdcentral i Nyköping får inte längre säga nej till patienter. Nu är en ny vårdcentral på gång som ska minska söktrycket.

Sedan årsskiftet kan Stadsfjärdens vårdcentral i Nyköping inte längre neka patienter att lista sig där. Personalen är oroad för att det här kan leda till försämrad patientsäkerhet och arbetsmiljö.  Men nu är en ny vårdcentral på gång som ska kunna lätta på patienttrycket. 

Fick rätt att säga nej

Stadsfjärdens vårdcentral är populär. Faktiskt så eftertraktad att landstinget gett vårdcentralen rätt att säga nej till nya patienter som vill lista sig där. Detta trots att patienter enligt det fria vårdvalet ska ha rätt att välja vårdcentral.

Listningsstoppet kom till för att Stadsfjärden skulle få möjlighet att anpassa sin verksamhet till den stora efterfrågan. Sedan starten 2006 har Stadsfjärden utökat verksamheten med ett helt våningsplan och fördubblat personalstyrkan.

– Vi var drygt 30 när vi startade 2006 och nu är vi omkring 60 anställda inklusive vikarier. Det som har varit svårt har varit att få tag i distriktsläkare. Det har vi inte lyckats med, säger Cecilia Enockson, verksamhetschef.

Lokalerna räcker knappt till

Det svårt att expandera mer nu. Lokalerna räcker nätt och jämnt till. Men från och med årsskiftet är det slut med listningsstoppet. Det fria vårdvalet ska gälla och vårdcentralen förväntas ta emot alla som vill lista sig där.

– Visst, det finns en oro hos oss, det gör det. Vi är oroliga för att en hög belastning kan leda till sämre patientsäkerhet och sämre arbetsmiljö. Vi gjorde en konsekvensanalys och kom fram till att vi behöver hjälp att begränsa uppdraget. Men nu är det så här det är, och då ska vi göra vårt bästa för att ta emot dem som vill lista sig här, säger Cecilia Enockson.

Ny vårdcentral på gång

Under de dagar det har varit möjligt att lista sig på Stadsfjärden har ett 30-tal patienter gjort det. Trycket är idag hårt på samtliga fyra vårdcentraler i Nyköping. Men nu är en ny vårdcentral på gång, bekräftar Asghar Farahani Shiviari som är chef för Hälsovalet i Sörmland.

– Vi har fått in en ansökan om att etablera och det är väldigt positivt. Nu är vi i första delen av processen där vi ska godkänna deras bakgrund och kreditvärdighet. Än så länge ser det bra ut, säger han.

Den nya vårdcentralen, som beräknas stå klar tidigast i september i år, ska kunna lista uppemot 5 000 patienter det första året.

Cecilia Enockson, verksamhetschef på Stadsfjärden, välkomnar en ny vårdcentral.

– Det tror jag kan bli bra för Nyköping och befolkningen här, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.