Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena Lindh, ordförande i Vårdförbundet Sörmland, berätta vad som krävs för att göra Mälarsjukhuset i Eskilstuna till en attraktiv arbetsplats. Foto: SVT

Vårdförbundets ordförande: ”Måste kunna ha ett socialt liv även som sjuksköterska”

Uppdaterad
Publicerad

Med högre löner och bättre scheman kan Region Sörmland motarbeta bristen på sjuksköterskor. Det menar Lena Lindh, ordförande för Vårdförbundet i Sörmland. Hon berättar om stressen medlemmarna upplever.

Förra veckan riktade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritik mot Mälarsjukhuset. IVO pekade på att personalbrist har lett till att vårdplatser har försvunnit. Detta har i sin tur ökat risken för vårdskador bland patienter.

– De har helt rätt. Vi har för få vårdplatser och det beror på att vi har för få sjuksköterskor, säger Lena Lindh.

Hon menar att Region Sörmland kan göra mer för att förbättra situationen inom sjukhusvården. Ur hennes synvinkel måste regionen inte bara rekrytera fler sjuksköterskor, utan även se till att de som redan idag arbetar inom organisationen stannar kvar och trivs med sitt arbete.

Kräver mer än högre lön

För att bli en attraktiv arbetsplats anser Lindh att det krävs mer än högre löner. De anställda måste också få mer inflytande och möjlighet att påverka sina scheman.

– Man måste kunna ha ett socialt liv utanför sitt arbete även fast man är sjuksköterska.

Hör Lena Lindh, ordförande i Vårdförbundet i Sörmland berätta vad som krävs för att Mälarsjukhuset ska bli en attraktiv arbetsplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.