Flera ur vårdpersonalen på Nyköpings lasarett har sjukskrivit sig på grund av biverkningar av coronavaccin. Foto: SVT/TT

Region Sörmland stoppar vaccination av personal – 100 personer fick biverkningar

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland har stoppat vaccinationen av sin personal, både i kommunen och i regionen, efter att ett hundratal sjukhusanställda fått biverkningar på fredagen efter att de på torsdagen vaccinerats mot covid-19. Det ska handla om feber, en vanlig biverkan, men enligt regionen är det fler än väntat som sjukanmält sig.

– Jo, det stämmer att flera medarbetare har fått feber efter vaccination i går. Detta är en vanlig och känd biverkan vid vaccinering. Oftast lindriga symptom som går över av sig själv, säger Fredrik Gustavsson, kommunikatör vid Region Sörmland.

Totalt gavs 400 doser vaccin ut till personal på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och Nyköpings lasarett under torsdagen. Under fredagen har omkring 100 personer fått biverkningar. Alla var inte schemalagda att arbeta under fredagen men de som skulle ha arbetat har behövt sjukanmäla sig.

Inte ovanligt

Vaccinet som vårdpersonalen fick har tillverkades av Astra Zeneca, men även övriga godkända vaccin har listat feber som en vanlig och ofarlig biverkan.

Fredrik Gustavsson berättar att regionen var medveten om att det fanns en risk för biverkningar och därför inte vaccinerat en hel avdelning eller enhet i taget, utan i stället några här och där. Detta för att inte riskera personalbrist.

Stoppar vaccinationen tillfälligt

Men att så många som hundra skulle bli dåliga var oväntat, och det påverkade bemanningen på flera enheter i Region Sörmland under fredagen. Nu är personalsituationen under kontroll igen, men för att undvika att fler blir sjuka stoppas den planerade vaccinationen av vårdpersonal tills vidare.

Regionen ska nu utreda orsaken till varför så många drabbats av feber samt meddela både Läkemedelsverket och tillverkaren vad som hänt.

– Vi stoppar dels för att vi ska utreda men också för att vi inte ska få en för ansträngd personalsituation, säger Magnus Johansson, medicinansvarig i Region Sörmland.

Även Region Gävleborg har stoppat vaccinationen av personal.

Det här var första gången som Astra Zenecas vaccin användes i Sörmland. Rekommendationen är att det inte ska ges till personer över 65 år, och därför är det enbart sjukhusanställda som hunnit få det. All planerad vaccination med Pfizer och Modernas vaccin till personer i fas ett fortsätter som planerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet