Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emma Terner och Lena Lindh berättar om sjukvårdspersonalens oro.

Vårdpersonalens oro under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetssituationen för Sörmlands vårdpersonal är ansträngd. I coronatider ställs hela sjukvårdssystemet på sin spets och personalen kämpar mot smittan samtidigt som de finner sig själva i nya situationer.

Både sköterskor och läkare känner press från flera olika håll under de rådande omständigheterna. Främst handlar det om smittorisken och den omorganisation som följer av att hela sjukvårdssystemet ställs om, enligt Läkarföreningen i Sörmland och Vårdförundet.

Frågetecken kring skyddsutrustning

Enligt Läkarföreningens huvudskyddsombud Emma Terner finns det olika tolkningar av riktlinjerna kring skyddsutrustningen.

– Det har funnits mycket frågetecken, säger hon.

Frågan gäller bland annat om det behövs ett vätskeresistent munskydd under visiret eller inte, när man undersöker patienter utan konstaterad covid-19. Dessutom om personalen behöver ett heltäckande förkläde eller inte.

Regionens sjukvårdsledare Magnus Johansson säger att han förstår att det finns en oro bland personalen för att smittas och att regionen följer de riktlinjer som finns för skyddsutrustning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet