Vårdprogrammet populärast i Katrineholm – 40 procent av de sökande är killar

Uppdaterad
Publicerad

Vård- och omsorgsprogrammet är den gymnasieutbildning som lockar flest sökande i Katrineholm. Till höstterminen är närmare 40 procent av de sökande killar, vilket sticker ut. Snittet för riket ligger runt 20 procent.

Totalt är det 74 förstahandssökande till programmets 60 platser i höst. Muqtar Muhamed Ali som går i nian på Järvenskolan är en av de sökande.

– Jag tycker att det är ett bra program, man jobbar med människor och man får jobb direkt efter skolan, säger han.

Erik Palm går tredje året på vård- och omsorgsprogrammet på Ellwynska skolan, som är ett vård- och omsorgscollege.

– Många i min släkt är undersköterskor och sjuksköterskor, så det är en del av mig att jag vill hjälpa människor, säger han.

”Passar killar och tjejer lika bra”

Enligt Lisa Jonsson som är rektor på Ellwynska skolan har man jobbat aktivt för att få fler killar att gå utbildningen. Skolan jobbar tillsammans med bland annat polis och räddningstjänst för att ge exempel på utbildningar som man kan söka vidare till efter gymnasiet.

– De kommer till oss när vi har öppet hus eller andra aktiviteter. Då ser man vård- och omsorgsprogrammet som en bred inriktning och att det passar killar och tjejer lika bra, säger Lisa Jonsson.

”Det bästa jag gjort”

Erik Palm säger att utbildningen gett honom mycket.

– Det är det bästa jag gjort. Alla på den här skolan har ett gemensamt mål och det är att bli undersköterskor och hjälpa människor i samhället. Jag har vuxit i mig själv, jag kan hjälpa människor som mår dåligt genom att prata.

Shirin Hussein går också tredje året på vård- och omsorgsprogrammet och hon har redan fått jobb.

Shirin Hussein går sista året på programmet och har redan fått jobb. Foto: SVT

– På Karsudden. Det ska bli jätteroligt. Jag trivdes där under praktiken, det var jättekul, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.