Java Amai från Eskilstuna berättar om hur hon känner när hon blir diskriminerad. Foto: SVT

”Varför bemöts jag inte för den jag är utan för hur jag ser ut?”

Uppdaterad
Publicerad

Etnicitet är den vanligaste orsaken till diskriminering. Något som varit aktuellt under de senaste 14 åren. Det visar en rapport från Diskrimineringsbyrån Humanitas.

En som har upplevt diskriminering är Java Amai från Eskilstuna.

– Jag upplever diskriminering i många miljöer som jag befinner mig i, särskilt då jag har en utländsk bakgrund, bär slöja och är mörkhyad, berättar Java Amai.

Vanligaste platsen för diskriminering

Java Amai är 20 år och idag är hon student. Men hon har tidigare blivit diskriminerad på arbetsplatser, som enligt Humanitas är det vanligaste området för diskriminering.

– Det har blivit mer ok att säga vissa stereotypiska och rasistiska saker som inte var ok för några år sedan. Då hade man klassat det som rasistiskt och även om det fortfarande är det så har det normaliserats, säger Aso Shokrirezaghi, juridiskt ansvarig på Diskrimineringsbyrån Humanitas.

Vanligt med flera diskrimineringsgrunder

Diskrimineringsbyrån Humanitas tar emot runt 50 anmälningar varje år, både från Sörmland och Västmanland. Under 2018 hade 15 anmälningar etnicitet som diskrimineringsgrund och på en delad andra plats med sju anmälningar vardera låg grunderna funktionsnedsättning och kön.

– Flera av de fall vi får in är kopplade till olika diskrimineringsgrunder. Det kan handla om religion och etnicitet, att man är exempelvis kvinna, bär slöja och har en annan etnicitet, säger Aso Shokrirezaghi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.