Här visar sig de två vargvalparna. Foto: Länsstyrelsen

Vargvalparnas färg förbryllar länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av sommaren fångades två vargvalpar på bild av länsstyrelsens kamera. Bilden är tagen en bit norr om Katrineholm, men det är inte själva valparna som är uppseendeväckande utan deras päls.

Sedan tidigare är det känt att det finns två vuxna vargar i området, och det mest troliga är att de är föräldrar till valparna. Men eftersom pälsen är så mörk jämfört med vad valpar i Sverige brukar ha skapas en del frågetecken. Därför ska släktskapet nu säkerställas.

Ovanlig färgvariation

– Vi försöker få svar på var denna ovanliga färgvariation uppkommit och börjar med att leta efter spillning från valparna, säger Lovisa Häggström, vilt- och rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kamerorna letade efter lodjur

Kamerorna sattes upp förra året med syftet att inventera rovdjursbeståndet. Den som fångade valparna på bild är egentligen på jakt efter lodjur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varghybriderna i Sörmland

Mer i ämnet