Mikael Edlund, vård- och omsorgnämndens ordförande, vill att vårdhunden ska vara kvar. Foto: SVT

Vårdhunden i Eskilstuna kan dras in

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun kan komma att avsluta insatserna med vårdhund inom demensvården. Det är ett förslag från tjänstemännen som menar att kommunen behöver spara pengar.

Inom demenssjukvården i Eskilstuna finns en utbildad vårdhund och en hundförare. Syftet med hundteamet är att erbjuda de boende olika aktiviteter tillsammans med vårdhunden, som kan leda till minskad oro och förbättrad livskvalitet.

– Alla blir väldigt glada när vi kommer in på enheten, säger Susanna Markkanen, som är hundförare i Eskilstuna tillsammans med vårdhunden Nils.

Behöver minska kostnaderna

Men en snäv budget inför nästa år har fått tjänstemännen i kommunen att se över vilka kostnader man skulle kunna kunna dra ner på. Ett förslag som kommit på tal är att ta bort vårdhunden, vilket skulle minska kostnaderna med 700 tusen kronor om året. Men det här är inte ett förslag som Mikael Edlund (S), vård- och omsorgnämndens ordförande, välkomnar.

– Från majoritetens sida i nämnden vill vi ha kvar vårdhunden, säger han.

Underskott 2019

Men samtidigt menar han att kommunen nu behöver vända på alla stenar för att få det att gå ihop.

Vad skulle man kunna dra in på istället för vårdhunden?

– Ja det är det som är svårigheten, det är därför vi vill ha en diskussion och titta på hur det ser ut. För ekonomin just nu är enormt ansträngd. I värsta fall ser vi att vi kan gå ut 2019 med ett underskott på nästan 50 miljoner, säger Mikael Edlund (S).

Men är det fortfarande angeläget att prioritera vårdhunden?

– Ja, det är ett så pass bra koncept som ger så mycket för den enskilda individen, säger Mikael Edlund (S).

Under tisdagen kommer vårdhundens framtid att diskuteras i nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.