Världsdagen för självmord drog fullt hus

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagen den 10 september är världsdagen för suicidprevention och i Nyköping anordnade SPES Sörmland en minnesdag för anhöriga som dött i självmord.

I Nyköping blev det fullt hus när anhörigföreningen SPES Sörmland bjöd in anhöriga, politiker och professionella för att hedra och minnas när och kära som dött till följd av självmord.

– Huvudsyftet är att sammanföra och beröra människor, ge kunskap och ge hopp, det är vad hela den här dagen handlar om, säger Ursula Thieme ordförande i anhörigföreningen SPES Sörmland som arrangerade evenemanget.

En som medverkade under dagen, både som musiker, psykiatriker och anhörig var Håkan Odeberg, som förlorat både mamma och pappa i självmord. Han hade både gitarr och ett budskap med sig.

– Budskapet handlar om skulden och skammen. Det finns en trend på senare tid att söka den skyldige efter ett självmord. Men jag tror det är viktigt att förstå att det finns. Vi ska göra allt för att minimera det, men måste också förlika oss med att det finns, säger Håkan Odeberg, musiker, anhörig och psykiatriker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.