Världskändis till Flen

Uppdaterad
Publicerad

Hans utställningar har dragit rekordpublik och nu ska den världskända fotografen Hans Gedda bli turistmagnet i Flen. Under måndagen ska Flenspolitikerna diskutera om att bygga upp ett Gedda-museum i det gamla godsmagasinet.

SVT Nyheter Sörmland besöker Hans Gedda i hans hus utanför Flen, där han bott de senaste fem åren efter att ha levt och verkat i både Stockholm och New York.

Hur kommer du på alla dina porträttidéer?

– Geni pendlar ju också till idioti. Jag har inga spärrar tror ja, säger Hans Gedda och skrattar medan han bläddrar runt bland sina fotografier.

Hans Gedda är mest känd för sina porträtt på kända personer från hela världen. Nelson Mandela, Monica Zetterlund och Olof Palme är bara några exempel. Geddas nästa mål är att sätta sin barndomsstad Flen på kartan.

– Min ambition är att det här museet ska bli känt över hela Sverige och därför är mina krav rätt höga. Jag vill ha en separat byggnad och får jag en byggnad som jag tycker om så ska jag lägga ned min energi för att det ska bli omtalat, säger Hans Gedda.

Från vattentorn till godsmagasinet

Först ville Flenspolitikerna göra ett Hans Gedda-museum av det gamla vattentornet i Thuleparken, men nu ska tornet rivas och istället diskuteras det gamla godsmagasinet vid centralstationen.

– Byggnaden är nästan som ett konstgalleri. Vi har tittat på olika utställningar av den här typen runt om i landet och det här godsmagasinet påminner mycket inifrån det fotografiska museet i Stockholm, säger Jukka Taipale, ekonomichef i Flens kommun som är en av initiativtagarna till idén om att göra om godsmagasinet till ett Gedda-museum.

– Jag tycker att godsmagasinet är en spännande byggnad med historia och stor är den också. Det bästa vore om det inte bara är jag där. Mina bilder ska vara stationerade men det finns ju utrymme så att andra konstnärer och fotografer kan komma dit och göra olika utställningar. Eller att man har någon författare eller musiker som kommer så att det blir lite rotation på publiken, säger Hans Gedda.

Första turistmagneten i Flen

Under måndagens kommunstyrelsemöte ska politikerna diskutera ett eventuellt hans Gedda-museum och om det blir ett ja, kan ett museum stå färdigt till sommaren 2017.

– Jag tycker själv att det skulle vara ett enormt lyft för hela Flen men särskilt för tätorten. Vi saknar egentligen ett besöksmål i Flens tätort och det här skulle bli ett besöksmål av internationella mått. Det skulle säkert dra hit folk från nära och fjärran, säger Jukka Taipale.

– Ambitionen är att det blir en tillgång och att folk i Flen och i övriga Sverige skulle tycka att det var kul att gå dit och titta. Jag hoppas att det kan bli en succé för Flen behöver det, säger Hans Gedda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.