Foto: SVT

Varslade på Eberspächer fick söka nytt jobb på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

I dag fick de 450 personer som i januari varslades från avgasteknikjätten Eberspächer i Nyköping träffa nya potentiella arbetsgivare i företagets matsal.

I januari varslade företaget 450 anställda om uppsägning och de första måste lämna företaget redan i sommar.

Många har redan hittat nya jobb, men för att hjälpa de som fortfarande letar hade flera lokala och regionala arbetsgivare idag bjudits in till företaget. I lunchmatsalen presenterade företagen sig för de anställda som nu ser sig om efter nya jobb.

”Hoppas många stannar i området”

Nyköpings kommun hoppas förstås att många hittar nya jobb i närområdet, även om alla kanske inte kommer att stanna i Sörmland.

– Givetvis hoppas jag att många stannar i området men länsgränser bryr jag mig mindre om. Det viktigaste är att de hittar ett intressant jobb och kan fortsätta yrkeskarriären, säger Maria Karlsson, näringslivschef på Nyköpings kommun.

Jonathan får stanna kvar

Operatören Jonathan Kärrman var en av alla 450 anställda på Eberspächer som varslades om uppsägning i vintras. Men för bara två dagar sedan fick han ett för honom positivt besked: Efter att företaget gått igenom turordningslistan står det klart att han får vara kvar.

– Jag hade hunnit börja göra andra planer men det här känns bra, säger Jonathan Kärrman.

Samtidigt har han kollegor som inte haft samma tur som han, och som nu måste sluta.

– Det känns surt om en person får sluta bara för att den jobbat en månad kortare än en annan och att det väger tyngre än kompetens, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer