Hilde Nystad, miljöövervakningssamordnare på länsstyrelsen, vill ha sörmlänningarnas hjälp att samla in vårtecken. Foto: SVT

Vårtecken i Sörmland ska bidra till att kartlägga klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

För att kunna se när våren inträder ber nu länsstyrelsen om din hjälp. Genom att anmäla dig till naturkalendern och rapportera in vårtecken kan du bidra med viktig information om klimatförändringarna.

– Att våren kommer tidigare är det ingen tvekan om, säger Hilde Nystad, miljöövervakningssamordnare på länsstyrelsen i Sörmland.

De senaste hundra åren har växtsäsongen blivit upp till två veckor längre och våren inträder allt tidigare.

Vid Nyköpingsån tittar Hasselns små blommor fram och på marken syns snödroppar sen en tid tillbaka.

För att kunna kartlägga exakt hur det allt varmare klimatet påverkar årstiderna söker länsstyrelsen via sin hemsida frivilliga, som rapporterar in de vårtecken som syns runt om i Sörmland.

– På så sätt kan vi följa naturens återkommande mönster år efter år och se vilken påverkan klimatförändringar har på växter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.