Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om ledningshaveriet i Katrineholm som enligt Helen Sylvefjord kommer ta veckor att laga. Foto: Erik Kammerland/SVT

Många ledningar riskerar spricka – hushåll kan få fördubblad vattenkostnad

Uppdaterad
Publicerad

Vattenledningsnätet i Katrineholm, Flen och Vingåker är kraftigt eftersatt och är i stort behov av renovering, enligt Sörmland vatten. Bolaget vill att VA-taxan höjs för kunna öka förnyelsetakten på vattenledningsnätet.

Vattenläckan vid Industrigatan som briserade i slutet av maj var värre än väntat, och beräknas nu vara lagad först i mitten av juli.

Gamla vattenledningar är ett problem på många håll. Enligt Sörmland vatten behöver förnyelsetakt idealt ligga på 1 procent varje år. Nu ligger den på mellan 0,2 och 0,5 procent varje år. Därför vill Sörmland vatten att kommunerna höjer VA-taxan för att ha råd att rusta upp vattenledningsnätet oftare.

Fördubbling på sikt

Hur mycket pengar det kan handla om vet bolaget inte i dagsläget.

– Exakt vad det kommer att innebära är svårt att uppskatta, för det finns flera parametrar i en VA-taxa, men om vi tittar generellt på Svenskt vattens riktlinjer, där ser man att taxan kommer fördubblas inom period 10-20 år, sägerHelen Sylvefjord kommunikationschef på Sörmland vatten.

En normalvilla i Katrineholm på fem rum och kök beräknas med dagens taxa betala 8 138 kronor per år i va-taxa. Det är en ökning med nästan 4 500 kronor sedan 2002.

Hör Helen Sylvefjord berätta om vattenläckan som kommer ta veckor att laga i klippet ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer