Enligt en ny rapport har den höga sjukfrånvaron lett till att fler outbildade vikarier tagits in, vilket lett till ännu mer sjukfrånvaro. Foto: Henrik Montgomery/TT

Växande sjukfrånvaro i Oxelösunds kommun

Publicerad

Sjukfrånvaron ökar bland anställda i Oxelösunds kommun. Trots en miljonsatsning har man inte kunnat vända utvecklingen.

– En del sjukfrånvaro har vi som arbetsgivare inte kunnat påverka, men det kan också vara så att vi kanske gjort fel insatser, säger personalchef Henny Larsson.

Sjuktalen har länge varit höga bland kommunanställda, och de senaste åren har den negativa utvecklingen accelererat. Sedan 2011 har sjukfrånvaron i kommunen ökat från fem till tio procent.

Två miljoner = ingen skillnad

Under 2017 beslutade kommunstyrelsen att skjuta till två miljoner kronor för att försöka få ned sjuktalen, men det har inte hjälpt.

Henny Larsson.

Personalchef Henny Larsson poängterar att all sjukfrånvaro inte går att påverka, eftersom det kan handla om saker som ligger bortom arbetsgivarens kontroll.

Inte haft effekt

Men hon medger också att kommunen förmodligen gjort fel saker, flera olika friskvårdsinsatser som gjorts har inte haft någon effekt på sjuktalen.

– För individer har det haft bra effekt men samtidigt har frånvaron ökat bland andra grupper, säger Henny Larsson.

En ny granskningsrapport som kommunen beställt fastslår att det saknats systematiskt arbete mot sjuktalen, och att kommunen inte använt sig av alla de medel som man har till buds.

Senast i mars nästa år ska en plan med åtgärder för att minska sjukfrånvaron presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.