Charlotta Skålén jobbar för att minska självmorden i Sörmland. Foto: SVT/TT

”Vi behöver prata mer om självmord”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år begår runt 1500 svenskar självmord. I Sörmland uppmärksammas idag internationella suiciddagen med standup, musik och en ljusmanifestation.

– Det är ett tungt ämne, men vi behöver prata mer om det, säger Charlotta Skålén, projektledare för landstinget Sörmlands förebyggande arbete mot självmord i ett pressmeddelande.

I Sörmland är det ett 50-tal personer som varje år tar sitt liv, och sedan ett par år har landstinget satsat mer på att förebygga detta. Bland annat har man jobbat med utbildningsdagar för personal inom vården och räddningstjänsten, samarbeten med föreningar och olika utbildningar riktade mot såväl ungdomar som vuxna.

Förebygga självmord

”Alla kan bidra”

En av utbildningarna är MHFA, som står för Mental Health First Aid.

– Vi har utbildat sexton MHFA-instruktörer i länet och ska i vår utbilda ytterligare omkring 30 instruktörer på grund av stor efterfrågan. Syftet med utbildningarna är att allmänheten ska få kunskap om psykisk ohälsa, lära sig identifiera och våga gripa in. På så sätt kan alla bidra till att sänka självmordsstatistiken, säger Charlotta Skålén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förebygga självmord

Mer i ämnet