Akutmottagningarna i länet har bunkrat upp med vätska och isglass inför värmeböljan.

”Vi har bunkrat upp med vätska och isglass”

Uppdaterad
Publicerad

Sommar och värmebölja betyder hårt tryck på vården, och många kommer nu till akuten och vårdcentralerna med besvär som är relaterade till värmen.

– Det är svårt att säga hur mycket högre tryck det är just nu, men varje sommar har vi ju ganska högt tryck, säger Aina Nilsson, tillförordnad hälso- och sjukvårdschef i landstinget Sörmland.

Det är många som nu söker vård och kommer in med symptom som beror på värmen, både till vårdcentraler och akutmottagningar i länet.

– Man kan vara matt och orkeslös, ha huvudvärk och annat som är relaterat till att man har för lite vätska i kroppen, exemplifierar Aina Nilsson.

Ingen extrem belastning

Att Sörmland är ett län med många sommarboende gör också att trycket på vården ökar sommartid, även utan värmeböljor. Men hittills har det inte varit någon extrem belastning på någon av länets tre akutmottagningar.

Landstinget har sedan flera år tillbaka en beredskapsplan för värmeböljor som man arbetar efter.

– Vi bunkrar upp med vätska och isglass på akutmottagningarna och vi har dagliga möten med hälso- och sjukvårdsledningen, tjänsteman i beredskap och ansvariga för lokalerna för att stämma av hur det ser ut i verksamheten, berättar Aina Nilsson.

Akuten har företräde

Sommaren är alltid en utmaning för vården när det kommer till bemanning.

– Vi har alltid en neddragning av personal under sommaren, och vissa vårdplatser stänger. Men det är inom planerade verksamheter. De akuta får företräde under sommaren, säger hon.

Goda råd i värmen

Det finns en del man kan göra själv för att undvika att må dåligt i värmen och behöva uppsöka vård.

– På 1177 finns bra information. Där finns goda råd kring värmen och hur man förvarar sina läkemedel när det är varmt, säger hon.

Hälsoråd vid värmebölja

  • Drick mer än vanligt – vänta inte på törstkänsla
  • Ät gärna en extra saltgurka eller annan lätt saltad mat för att ersätta saltet du förlorar när du svettas mer än vanligt
  • Undvik att dricka alkohol – det ökar risken för vätskebrist
  • Försök att ordna en sval miljö – vädra på natten när det är svalt, och stäng ute värmen på dagen med gardiner eller persienner
  • Svalka kroppen – en sval dusch är mest effektiv
  • Minska fysisk aktivitet

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.