Hör om åtgärden vid järnvägsspåren i Vingåker som ska förhindra självmord, och mer om kommunens arbete. Enligt säkerhetsstrateg Hanna Mehaj har självmorden gått ner efter det att handlingsplanen sattes i verket. Foto: Lars Adolfsson/SVT

Åtgärder mot självmord har gett resultat i Vingåker

Uppdaterad
Publicerad

Merparten av kommunerna i Sörmland saknar i dag en handlingsplan mot självmord. Det enligt en undersökning som föreningen Suicide zero har gjort. Bara Vingåker och Trosa har handlingsplaner – och i Vingåker har den gett resultat, enligt kommunen.

– Vi har utvärderat de genomförda åtgärderna och där framkommer det att kommuninvånarna mår bättre nu än för fyra år sedan, säger Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg i Vingåkers kommun.

Handlingsplanen har funnits sedan 2017 där man försöker identifiera de mest sårbara grupperna i samhället.

Konkreta åtgärder

Siri Ward, folkhälso- och hållbarhetsstrateg. Foto: SVT

Genom praktiska saker, som att fårsvåra tillgången på till exempel medicin, hoppas man kunna förhindra eventuella självmordsförsök.

– Att obehöriga inte ska komma i kontakt med medicinskåp på omsorgsboenden och liknande, säger folkhälsostrategen Siri Ward.

I videoklippet ovanför hör du om en åtgärd vid järnvägen som är en annan del i arbetet mot självmord i kommunen.

”Enormt folkhälsoproblem”

Enligt Suicide zero dör i genomsnitt 47 personer i självmord i Sörmland varje år.

– Självmorden utgör ett enormt folkhälsoproblem och den pågående coronapandemin gör situationen än mer kritisk. Lokala handlingsplaner är en helt nödvändig förutsättning för att människor inte ska hamna i ett sådant lidande att de tar sina liv, säger Rickard Bracken, organisationens generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

Informationen som begärdes ut var kommunernas suicidpreventiva handlingsplaner. Endast Vingåker och Trosa hade handlingsplaner. I Strängnäs och Eskilstuna pågår ett arbete med att upprätta handlingsplaner.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.