Jimmie Jansson, S-politiker Foto: SVT

Jimmy Jansson (S): ”Vi måste fokusera på barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna har flera stadsdelar i utanförskap där arbetslösheten är utbredd och människor varken röstar eller klarar godkänt i alla skolämnen. Nu flaggar kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson för att man kanske måste släppa den generation invandrare som har minst chans på arbetsmarknaden.

I stadsdelen Fröslunda är nästan 70 procent av befolkningen helt eller delvis beroende av bidrag för att klara ekonomin. Enligt en utredning från 2012 är Fröslunda Sveriges tredje mest utsatta område.

En ond spiral, enligt kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson (S).

Val 2014 – Östnytt

– De städer som har haft lediga bostäder har historiskt sett också tagit emot många flyktingar. Men oftast har städer med lediga bostäder inga jobb, säger han.

Jobben finns

Situationen har lett till en hög arbetslöshet i kommunen. I juli saknade 6.528 av Eskilstunas cirka 100.000 invånare förvärvsarbete. Och bland utrikesfödda ökade arbetslösheten med 5,4 procent från föregående år – från 3.341  till 3.521 arbetslösa personer.

Trots det lider många företag i kommunen brist på arbetskraft, enligt kommunalrådet.

– Jag har varit ute och talat med en mängd företag och alla säger sig ha svårt att hitta arbetskraft, säger Jimmy Jansson.

Hur ska man göra för att få företag att anställa utrikesfödda personer?

– Det handlar ju mycket om språket. Man måste se det som sitt ansvar att gå på SFI-lektioner (svenska för invandrare, reds anm) läsa svenska tidningar och inte bara glo på parabol-tv från det egna landet, för att uttrycka sig lite tufft. Det är varje persons eget ansvar, säger Jimmy Jansson.

Får man jobb då?

– Ja, sedan handlar det ju om företagens benägenhet att anställa förstås.

Arbetslösheten gäckar

Enligt en undersökning från Statistiska Centralbyrån tar det i genomsnitt sju år för en invandrare att ta sig ut i arbetslivet och för en flykting ser statistiken sämre ut.

Efter femton år i Sverige har bara 60 procent av flyktingarna egen inkomst.

– Det är ju på tok för lång tid. Vi kanske måste släppa den äldre generationens utrikesfödda och fokusera på deras barn och barnbarn, säger Jimmy Jansson (S).

Ska man släppa en generation invandrare med tjugo år kvar till pension?

– Släppa kanske är fel ord, men om det tar så lång tid att komma in på arbetsmarknaden kanske man ska fokusera på den yngre generationen invandrare och överlåta åt dem att slussa in släktingarna i det svenska samhället, säger Jimmy Jansson.

Drabbar hela områden

Bostadsbristen gör idag att många invandrare som ännu inte fått ett jobb heller inte kan välja stadsdel och därför blir hela områden utslagna ur ett socialt perspektiv.

– Det får aldrig bli normen att fyra av fem i en trappuppgång saknar jobb, säger Jimmy Jansson.

Prognoser talar om arbetskraftsbrist i Sverige inom tio år om befolkningsökningen fortsätter i nuvarande takt. Men invandringen har förändrats och årets estimerade 56.000 invandrare tros nu bli 88.000. En ökningen som  främst handlar om flyktingar från krigshärjade länder. Kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson (S) vill nu se ett ökat ansvar från alla svenska kommuner när det gäller mottagning.

– Vi väljer inte hur många som kommer till oss, men det solidariska ansvaret måste sträcka sig längre än rikets gränser. För där upphör det tyvärr idag, säger han.

Tvingas bygga nytt

I dag har bostadsbristen tvingat Eskilstuna att höja ribban för ny bostadsbyggnation inom allmännyttan från 50 till 150 lägenheter om året och 300 totalt. Målet är att ha 5.000 nya lägenheter i kommunen inom en tioårsperiod.

Då handlar det förstås inte bara om hyresrätter utan också om bostadsrätter.

– Bostadssituationen gör att man inte kan flytta dit man vill längre, trots att det borde vara en mänsklig rättighet, säger Jimmy Jansson.

Så ser det ut

  • 2013 sökte 2077 personer asyl i Sörmland.
  • 498 personer fick permanent uppehållstillstånd.
  • Eskilstunas befolkning bestod  2013 till 21,7% av utrikesfödda personer.
  • SCB-statistik om invandringen.

Tyck till! Hör av dig!

Vad tycker du i den här frågan?

Låt oss få veta – tyck till på vår Facebooksida eller hashtagga din kommentar med #östnytt på Twitter och Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Östnytt

Mer i ämnet