Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur vildsvinen förstört i Fredrik Axs trädgård. Foto: SVT, privat

Vildsvin härjar inne i Strängnäs: ”Hör inte hemma i tätbebyggt område”

Uppdaterad
Publicerad

Strängnäsbor vittnar om att vildsvin rör sig inne i stan. I bostadsområdet Ulvhäll har de bökat sönder gräsmattor, förstört grönsaksland, vält komposter och bajsat i trädgårdarna.

– Man blir ju bestört, säger husägaren Fredrik Ax.

Vildsvin har bland annat synts i områdena Stadsskogen, Ulvhäll och Finninge. Hemma hos familjen Ax har de varit på besök två gånger. Fredrik Ax tycker att det är tråkigt med förstörelsen och att barnen inte längre vågar tälta ute på gräsmattan som de brukar om somrarna.

– När de var små var de oroliga för att det fanns lejon i skogen och nu är de tillräckligt stora för att förstå att det inte finns – men däremot har de lärt sig att det finns vildsvin i trädgården, säger han.

”Inte farliga”

Enligt kommunen behöver invånarna inte vara rädda för vildsvinen.

– Jag vill skicka med att de inte är farliga. De är väldigt skygga och nattaktiva, säger skyddsjaktsamordnaren Kristina Svinhufvud.

Kristina Svinhufvud, skyddsjaktsamordnare i Strängnäs kommun, tror att man observerar vildsvin i större utsträckning nu under sommarmånaderna då vi människor är aktiva längre på dagarna. Foto: Fanny Asplund/SVT

Något Fredrik Ax är tveksam till.

– Jag gick ut med grytlock och slog dem hårt mot varandra för att försöka skrämma bort vildsvinen – och det tog en bra stund innan de valde att ge sig av härifrån.

Han vill nu att kommunen vidtar åtgärder för att få bort vildsvinen från tärorten. Enligt kommunen gör man redan insatser som att skjuta av vildsvin utanför tätbebyggt område för att minska populationen, och fodra på vissa platser för att locka ut dem från stan. 

Se i klippet hur vildsvinen har bökat i Fredrik Axs trädgård och hur de springer på granntomten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.