Vill fortsätta kartläggningen av dvärgbandmasken

Uppdaterad
Publicerad

Sen det upptäcktes att rävar i Sverige smittats av dvärgbandmask har oräkneliga mängder spillning samlats in och tusentals rävar undersökts för att kontrollera smittan. Idag hölls ett möte i Uppsala för att diskutera hur man ska gå vidare.

Vid Klastorps säteri söder om Katrineholm hittades tidigare i år en skjuten räv som blivit smittad av dvärgbandmask. En av totalt fyra rävar som hittills hittats med smittan i landet.

Daniel Ligné, bitr. jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägarförbundet, tycker att övervakningen av dvärgbandmasken skulle kunna organiseras bättre. Han skulle helst se att det fanns en jägare i varje kommun som hade ansvar för bevakningen.

-Jag tror jägarna är bäst skickade att göra detta att samla in prover, endera på skjutna rävar eller från avföring. Vi kan också titta på smågnagare och hundar. Nu har vi ägnat sommaren åt att undersöka olika inventeringsmetoder och vi har en ganska bra bild av vad vi vill göra, säger Daniel Ligne.

-Att stoppa den och utrota den blir tufft men man kan göra ganska mycket för att begränsa den. Men steg ett och det är det vi diskuterar här idag är hur mycket det finns det och var, säger Daniel Ligné.

Nyligen meddelades det att pengarna för ytterligare provtagning är slut och att arbetet med att kontrollera smittan därmed måste avslutas. Något som Svenska Jägarförbundet ställer sig kritiskt till.

-När nu pengarna är slut tycker jag att politikerna måste slanta upp, säger Danile Ligne,

Hur mycket pengar behövs ?

-Det är inte så mycket. Ställer man det mot folkhälso-aspekten är det kaffepengar, man kommer långt med någon miljon, fortsätter han

Vad händer om vi inte gör fler kontroller ?

-Då får vi sväva i ovisshet och det är aldrig bra.

Johanna Johansson

johanna.ylva.johansson@svt.se

Ulf Larsson

ulf.w.larsson@svt.se

Fakta: Dvärgbandmask

Rävar eller hundar får i sig parasiten från smågnagare. Via rävens eller hundens avföring sprids parasitens ägg i naturen. Äggen smittar sedan gnagare och bandmasken utvecklas i djurets lever. På så sätt skapas en rundgång i smittspridningen. Människan kan smittas vid kontakt med infekterade hundar. Smittan är mycket ovanlig. Enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet drabbades 50 personer i EU av sjukdomen som orsakas av parasiten dvärgbandmask under 2008. Det lömska är att det kan ta 10-15 år innan sjukdomen utvecklas och den kan då vara mycket svårbehandlad. I värsta fall kan den leda till döden. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.