Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Sörmland, har granskat bilderna under torsdagen. Foto: SVT Montage

Viltexperten rätt säker på vargen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens vilthandläggare är tämligen säker på sin sak:

– Vi tycker att det talar för att det här är en varg, säger Sebastian Olofsson.

Länsstyrelsen i Sörmland har under förmiddagen tittat på de bilder som lantbrukaren Filip Isaksson skickade in från Sköldinge, mellan Flen och Katrineholm, under torsdagsmorgonen.

LÄS MER: Här möter bonden förmodad varg.

Färg och huvudomfång avgörande

– Vi har tittat på bilderna och vi på kontoret här tycker att det ser väldigt varglikt ut, med tanke på färgtäckningen och att djuret har ett rätt stort huvud i förhållande till kroppen.

– Men vi baserar det också på beskrivningar på hur djuret betedde sig. Den var skygg men nyfiken.

Fler ska säga sitt

Sebastian Olofsson på länsstyrelsen i Sörmland har nu skickat bilderna vidare till kollegor i landet för att få en second opinion.

– Det är vanligt att unga vargar så här års ger sig ut på vandring för att leta partners och egna revir.

Om det nu är en varg, hur går ni då vidare?

– Då tar vi in detta som en observation, sedan ser vi om den håller sig kvar i området och om vi får fler observationer, eller om den vandrar vidare, säger Sebastian Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.