Vingåker ser ut att få en egen prideparad

Uppdaterad
Publicerad

I dag finns bara en prideparad i Sörmland och den är i Eskilstuna. Men nu planerar länets minsta kommun att göra den största sällskap. Från styrande politiker i Vingåker finns nämligen förslag på att redan till sommaren uppmärksamma hbtq-frågor genom en parad.

– Jag tycker att det är ett bra initiativ, det är ju bara större städer som har det annars, säger Vingåkersbon Helena Mählqvist.

Initiativtagare till paraden är Robert Skoglund (S), socialnämndens ordförande i Vingåker.

– Vi behöver ta ett nytt steg. Vi behöver lyfta upp hbt-frågor, avdramatisera det här och låta alla människor få leva här, säger han.

Vill minska fördomarna

För första gången någonsin hissades pride-flaggan utanför kommunhuset i somras och just nu utbildas personal inom socialtjänsten i Vingåker i hbtq-frågor.

Nu är alltså tanken att Vingåker ska få sin egen parad  i syfte att minska fördomarna och propagera för att hbtq-personer ska vara stolta över sin läggning

Om det blir verklighet blir kommunen en av ett 30-tal i hela landet.

Samkönat par trakasserades

Vingåker är länets minst kommun, tror du att det är extra svårt att komma ut som HBTQ-person i en så här pass liten kommun?

– Ja, det tror jag. Alla känner alla här och alla vet vem som lever med vem, säger Robert Skoglund.

Anledningen till att han skred till verket med idén om en Pride-parad var efter att han hade fått höra om ett samkönat par från Vingåker som utsatts för hot och trakasserier på grund av deras kärlek.

Robert Skoglund lever själv ihop med en man och har själv blivit utsatt på grund av det.

– Sådant råkade jag ut för när jag var yngre och bodde i Stockholm. Men jag har aldrig råkat ut för något här i Vingåker, där jag nu bott i åtta år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.