Susanna Oom Samuelsson, Lotta Resare och Ulrika Gustafsson arbetar i Vingåkers projekt som ska ge bidragstagare jobb och samtidigt tillgodose näringslivets behov. Foto: Matthias Johansson

Vingåkerssatsning ska ge fler bidragstagare arbete: ”Vi arbetar bakvänt”

Publicerad

I Vingåker finns runt 200 hushåll som på ett eller annat sätt är i behov av bidrag. I ett nytt projekt arbetar kommunen nära företagen för att få bidragstagare i arbete.

Enligt dem som driver projektet är arbetssättet bakvänt mot hur många andra kommuner gör.

I stället för att utgå från bidragstagare och sedan försöka hitta jobb till dem, börjar man med att besöka företag och ta reda på vilket behov de har. Sedan matchar man företagens behov mot bidragstagares kompetens. Något man säger varit framgångsrikt.

Det är än så länge för tidigt att dra några slutsatser av projektet, men redan idag har 30 av de 50 bidragstagare som än så länge deltagit i projektet fått en anställning eller praktikplats som man räknar med ska leda till en anställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.