Foto: Polisen

Voltade med lastbil fylld med sprängmedel – får tre års fängelse

Publicerad

Den 30-årige mannen voltade med en lätt lastbil – fylld med bland annat sprängämnen och sprängkapslar. Olyckan inträffade på E4 i Nyköpngs kommun 1 mars i år. Nu döms mannen till fängelse för bland annat grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

”Det är ett under att det inte har smällt när allting blandades”.

Det sa experten från polisens nationella bombcenter när hon frågades ut under rättegången om vilka konsekvenser olyckan i mars kunde ha fått – om en explosion inträffat.

50 kilo sprängmedel

I den lätta lastbilen som 30-åringen voltade med fanns drygt 50 kilo sprängämne och mer än 350 sprängkapslar. Dessutom fanns det verktyg i bilen som flög omkring i fordonet i samband med olyckan.

I närheten av olycksplatsen fanns bostadshus och enligt polisens bomexpert skulle splitter ha kunnat nå dessa. 30-åringen hade heller inte överlevt om sprängämnena exploderat.

Påverkad av alkohol och droger

Enligt domen mot honom går det inte exakt att avgöra hur olyckan gått till – men faktum är att mannen var påverkad av både alkohol och narkotika vid tillfället.

30-åringen som är hemmahörande i Östergötland döms nu till tre års fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, ringa narkotikabrott, grovt rattfylleri, olovlig körning och smitning från trafikolycksplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.