Volvos fabriksområde i Eskilstuna byggs ut. Till höger bild på anläggningens nuvarande demonstrationsområde. Foto: Volvo

Volvo bygger ut testcenter i Eskilstuna

Publicerad

Volvo CE utanför Eskilstuna investerar i sitt testcenter. De har köpt loss 12 hektar mark av kommunen för att kunna utveckla sina fossilfria maskiner.

– Och det vi ser framöver är ett skifte som innebär att vi behöver bygga kompetens inom området kring uppkopplade autonoma maskiner, säger Anne Bast som är kommunikationsansvarig på Volvo CE Eskilstuna.

Den totala investeringskostnaden är på 16 miljoner kronor och plöjs ner i den så kallade innovationsarenan. Där utför företaget tester och hit kommer också kunder för att se företagets prototyper i miljöer som är tänkta att efterlikna kundernas förhållanden.

Inom ramen för satsningen kommer Volvo CE anlägga en två kilometer lång grusväg för terränggående fordon.

Branschen fokuserar alltmer på självgående och uppkopplade maskiner som drivs av fossilfria bränslen och den nya testbanan ska vara en del i den utvecklingen.

Först med 5G

Investeringen kommer inte innebära några nyanställningar för fabriken med 2 000 arbetare i dag.

– Men jag tror att det är motiverande för våra medarbetare att se vi satsar långsiktigt på Eskilstuna, säger Anne Bast.

Marken köpte företaget av Eskilstuna kommun för två miljoner kronor.

Tidigare i år presenterade Volvo CE det första 5G-nätet inom den svenska industrin vid samma anläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.