• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Det ska bli fler yrkeshögskoleutbildningar i Eskilstuna. Men två program kunde inte starta i höst på grund av för få sökande. Foto: Bertil Ericson/TT

Fortsatt satsning på YH-utbildningar

Satsningen på fler yrkeshögskoleutbildningar i Eskilstuna fortsätter. YH-centret får stanna kvar, men för få sökande gör att två utbildningar inte kan starta under hösten.

Beslutet om att permanenta YH-centret i Eskilstuna från och med årsskiftet togs på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens möte under onsdagen.

– Ett yrkeshögskolecenter kommer att ha en stor betydelse i Eskilstuna. Det kommer att spela en viktig roll framöver, säger nämndordförande Marie Svensson (S).

Fördubbla antalet platser

Projektet har pågått sedan 2015, med syftet att fördubbla antalet yrkeshögskoleutbildningar.

Det är tre utbildningsmäklare som jobbar på centret. De har till uppgift att stötta utbildningsanordnare och arbetsgivare när de ska ansöka om nya YH-program.

– Tanken är att vi ska få en ganska stor YH-kostym i Eskilstuna. Att folk som vill börja studera vet att det finns yrkeshögskoleutbildningar och företag som inte har en viss kompetens kan kontakta oss, säger Sari Lanninger, projektledare för YH-center.

För få sökande

Innan projektet började fanns det tre yrkeshögskoleutbildningar i Eskilstuna, men förra året beviljades fyra nya som skulle starta i höst.

Det handlar om tekniker tunga maskiner och fordon, specialist industriell mättekniker, verktygstekniker med blått certifikat och medicinsk sekreterare.

Men två av de tekniska utbildningarna har inte kunnat starta under hösten 2017 på grund av för få sökande.

Vill ha fler onlineutbildningar

– Det är otroligt tråkigt att utbildningar inte startar för att det är så få sökande. Det innebär att företagen inte kan anställa den kompetens som de behöver. Det vi behöver göra är att samarbeta mer med andra kommuner, säger Sari Lanninger.

För att lösa problemet är det tänkt att YH-centret ska jobba för att utveckla onlineutbildningar hos fler utbildningsanordnare och samarbeta med 4Mälarstäder för att få fler sökande i ett större område.

I år har det kommit in 15 ansökningar om nya YH-utbildningar i Eskilstuna, där beslut ska fattas nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer