Mikaela Bäckqvist på Arbetsförmedlingen berättar vilka yrken du ska satsa på och vilka du ska välja bort. Foto: SVT

Arbetsförmedlingen listar gymnasieutbildningar att satsa på

Uppdaterad
Publicerad

Två gången om året gör Arbetsförmedlingen en prognos om framtidens yrken. De senaste siffrorna pekar på att man ska satsa på att bli golvläggare men undvika att plugga till truckförare.

Det finns många program att välja på inför gymnasievalet och många elever känner sig osäkra. Vi har tagit hjälp av Arbetsförmedlingen, som förklarar hur man ska tänka innan man lämnar in ansökan.

Topp fem

Om man vill börja jobba direkt efter gymnasiet ska man se till att välja ett yrkesinriktat program och satsa på yrken som undersköterska, betongsarbetare, kock, personlig assistent eller lastbilsmekaniker.

Enligt Arbetsförmedlingen är det dock större chans att få jobb med en eftergymnasial utbildning. Då ska man satsa på ett natur- eller samhällsvetenskapligt gymnasieprogram. Därefter kan man utbilda sig på en högskola eller ett universitet till lärare, arkitekt, olika ingenjörsyrken, sjuksköterska eller läkare. Här är det stor brist på arbetskraft.

De yrken man däremot ska undvika är servitris, butiksförsäljare, lagerarbetare, städare och barnskötare. Det finns för många inom dessa yrken samtidigt som arbetsplatserna är för få.

Inställning viktigare än valet

Jens Lotterberg, utredare på Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Även om gymnasiet är viktigt menar Jens Lotterberg, analytiker på arbetsförmedlingen, att elever inte behöver oroa sig alltför mycket över vilken inriktning de ska välja. Enligt honom är det betydligt viktigare med att ha rätt inställning till studier, vara ambitiös och ha ett intresse för det man pluggar.

– Skola och utbildning är en jättebra chans att komma in på arbetsmarknaden och många förstår inte vilka möjligheter gymnasial- och eftergymnasial utbildning ger. Tar man vara på sina chanser så har man alla möjligheter, även med bara en gymnasial utbildning. Men man måste anstränga sig, säger Jens Lotterberg.

Välj efter intresse

Är man inte så studiemotiverad ska man helt enkelt gå på intresse.

– Att välja efter intresse är viktigt för är man intresserad av något så orkar man mer. De som inte klarar gymnasiet får stora problem senare i livet när de ska hitta jobb, säger Jens Lotterberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.