Åklagare Lukas Tigerstrand har väckt åtal mot fyra personer som misstänks för ett dejtingrån – och den 3 juni åtalas ytterligare några personer. Foto: SVT / TT

Flera åtal i dejtinghärva – kvinna misstänks deltagit i flera rån

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan väcktes åtal i ett av fallen av de dejtingrån som ägt rum i Gnesta. På måndag väcks ytterligare åtal, och en av de inblandade misstänks i båda fallen.

Fyra personer har åtalats för ett av dejtingrånen i Gnesta i februari. Två män samt två kvinnor mellan 17 och 20 år, står åtalade för försök till rån.

Enligt åklagaren Lukas Tigerstrand ska personerna ha lurat en man som svarade på en annons på en sexkontaktsida. Mannen stämde träff med en kvinna i Gnesta. Han mötte en kvinna på plats, men en liten stund senare dök ytterligare tre personer upp.

– De ska ha omringat honom för att han inte skulle kunna lämna. Personerna var aggressiva och anklagade mannen för att vara pedofil, säger Lukas Tigerstrand.

Försökte få hjälp av närboende

Personerna ska pressat mannen på pengar, smycken och hans mobiltelefon. Bland bevisningen finns bland annat sms-konversationer mellan gärningsmännen. Polisen har även hört vittnen som bodde precis vid brottsplatsen dit mannen ska ha sprungit för att få hjälp.

– Enligt vittnen ska en av gärningsmännen ha slagit mannen i ansiktet, säger Lukas Tigerstrand.

En av de åtalade kvinnorna misstänks vara inblandad i ytterligare ett dejtingrån i mars i Gnesta. I förhör uppger kvinnan att hon tidigare stämt träff med män för att konfrontera och sätta dit pedofiler, men inte pressa dem på pengar.

– Vi kommer väcka åtal nästa vecka mot ett antal personer, säger Lukas Tigerstrand.

Den aktuella kvinnan är en av dem.

Flera fall i Sörmland

Utredningar pågår även kring liknande fall runt Stallarholmen och Strängnäs. De utreds bland annat av åklagaren Kristian Agneklev.

– Det verkar vara så att flera personer förekommer i olika ärenden. Men jag kan inte uttala mig mer, vi är precis i början av en omfattande utredning, säger han.

Enligt Kristian Agneklev finns det ännu inget datum för när åtal kan väckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.