Foto: SVT.

100 lärare fattas i Stockholm stad

Publicerad

Det fattas 100 lärare i Stockholms stad när höstterminen i grundskolan börjar. För att råda bot på bristen har
70 pensionerade lärare kallats in.

Marianne Malmberg är 68 år och gick i pension för ett par år sen efter att ha jobbat som lärare i drygt fyra decennier. Nu har hon kallats in för att hjälpa till med att lära nyanlända ungdomar svenska.

– Det är bra att vi får gå in och jobba eftersom är det många som vill fortsätta jobba. Att det är en stor brist i vanliga skolor är ju tråkigt , säger pensionerade lärare Marianne Malmberg.

– Vi ligger idag på 100 tjänster som vi inte har tillsatt. Vi jobbar på många olika sätt, bland annat har vi en lista på 70 pensionärer som vill jobba, säger Inger Pripp som är grundskoledirektör i Stockholm stad.

Störst brist på specialistlärare

Det är framförallt bland specialistlärare och lärare i årskurs 1-6 som det fattas folk.

– Det är ingen kris men det är såklart svårt planera inför höstterminen , säger Inger Pripp som är grundskoledirektör i Stockholm stad.

– Gör lärarutbildningen attraktiv så att folk vill gå den. Det är ju många som backar på grund av arbetsmiljön och dålig lön, säger pensionerade lärare Marianne Malmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer